Hvis du nogensinde har været i Provence om sommeren, kan du ikke være gået glip af de store lilla lavendelmarker. For at være helt præcis bør disse planter kaldes lavandin. En hybridart, der plantes der for at fremstille lavendelolie, som hovedsageligt bruges i aromaterapi. Ægte lavendel vokser normalt kun på bjergskråninger og blev allerede brugt af romerne til at få badevand til at dufte godt.

Lavendel i haven
Lavendel er en af de mest populære haveplanter, de er dekorative hele året rundt og har smukke, stærkt duftende blomster om sommeren. Herhjemme er det især sorter som hvid og blød rosa lavendel, der kan gøre sig godt i haven. Lavendel skal plantes på et solrigt sted, helst i veldrænet og kalkholdig jord. Den passer godt sammen med stedsegrønne buske som Ilex.

Beskæring
Lavendel skal beskæres hvert andet år, helst i april. Med tiden vil busken udvikle en løs, åben vækstform, der efterlader tykke træagtige kviste i midten. Dette giver et sjusket udseende. Beskæringen bør foretages på ca. 1/3 af skuddene. Efter blomstringen kan du beskære busken lidt tilbage. Hvis det lykkes at beskære lavendler, forbliver de kompakte og blomstrer rigt. Især gamle buske tåles dog dårligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *